WEDDINGS, PRIVATE FUNCTIONS, CORPORATE EVENTS, PHOTOSHOOTS AND COFFEE SHOP ENQUIRIES:
Siphiwe Rikhotso
012 802 0052
083 235 6857
info@thegreenhousecafe.co.za

MTB OR TRAIL RUNNING, ESSENTIAL OILS, MEDICINAL PLANTS OR FARMING MATTERS:
Thomas Franken
012 802 0052
thomas@rosemaryhill.co.za

ACCOMMODATION, STAYCATIONS AND FARMSTAYS
Rachelle Redelinghuys
012 802 0052
farmstays@rosemaryhill.co.za

TRADING HOURS
The Greenhouse café is closed on Mondays and Tuesdays
ADMIN OFFICE HOURS
Mondays to Fridays: 08:00 to 16:00
COFFEE SHOP
Wednesday to Fridays: 08:00 to 16:00
Saturdays, Sundays and public holidays: 07:00 to 15:00

TRAILS
Open every day from 06:00 to 18:00.
Trail passes are available from security, outside of the coffee shop trading hours (Cash only)

Directions: You can conveniently type in Rosemary Hill into your GPS or Map App. Alternatively: Travel east on the N4 towards Emalahleni (previously the Witbank highway), pass the Solomon Mahlangu offramp (previously Hans Strydom) and take the next offramp (exit 18) towards Boschkop/Donkerhoek. There is a R13,00 toll gate here. Turn right and continue over the bridge, onto the dirt road (R964) for just over 1km. Rosemary Hill is on the right—you will see the big green sign! Ask security for directions to the Greenhouse café, there is adequate signage!

LATITUDE
-25.790917
-25° 47′ 27.3″

LONGITUDE
28.432383
28° 25′ 56.58″

PLEASE COMPLETE AND SUBMIT THE CONTACT FORM BELOW AND WE WILL REPLY WITH OUR PACKAGES!

FROM THE ARCHITECT

FROM THE ARCHITECT

"The project brief centered around covering the open internal space between the wings of an existing building, and making this new area usable as a venue. The existing building had a lot of potential, in the form of location (on a hill with views and indigenous trees), interesting internal spaces (haunched ceilings and skylights), as well as a pleasing dimension for the courtyard, which would lend itself well to becoming a new 'in between' space.

The original intention was to clad the roof completely in translucent polycarbonate, in reference to the older greenhouse on the farm - a space much-loved by wedding couples and photographers due to the softly diffused light. Studies showed that while this was technically possible, the likelihood of uncomfortable temperatures limited the usability of the structure during warmer months of the year.

The solution that presented itself was an asymmetric double-pitched roof, where a solid but lightweight northern roof was contrasted with natural light entering from the sharply raked southern roof clad in polycarbonate. Aesthetically, this created contrast and drama between the existing building and the insertion. Digital climate modeling was used to ensure a high interior comfort level.

Crucially, the landscaping surrounding the building was approached as integral to the architecture itself. Framed by large glazed doors on either side, the space can be opened completely on both sides in good weather. This creates long views right through, onto a backdrop of landscape which was carefully designed not only for visual appeal but also as a place to wander through. Inspired by the small but enveloping Japanese 'promenade gardens' of the Edo period, indigenous trees, grasses, and still water were used to create an idealised landscape. The 'miegakure' or 'hide and reveal' technique creates a winding path for strolling that reveals carefully framed views."

Copyright © 2018 MIGHTY FINE
All Rights Reserved
Website by Mighty Fine Productions